Nádorliget u. 8. társasház

Hasznos tudnivalók

Az alábbiakban azokat az információkat gyűjtjük össze, amiket célszerű tudni a beköltözéskor akár tulajdonosként, akár bérlőként költözik ide és kicsit kellemesebbé teheti az életét. Bárkinek vannak hasonló "apróságai" amit érdemesnek tart arra hogy közzétegye, keresse meg a weblap szerkesztőjét.

Közös költség, egyéni fogyasztások A ház bankszámlaszámát a Kapcsolat, képviselet, hibabejelentés weboldalon megtalálják.

Amennyiben valamely albetétnek cég a tulajdonosa, az APEH iránymutatása szerint abban az esetben sem bocsájthat ki számlát a Társasház sem a közös költségről, sem az elfogyasztott közüzemi díjakról. A "számlahelyettesítő okmány" fogalma is megszűnt 2004. május 1-gyel.
A fent hivatkozottak szerint: "A tulajdonostársak közössége és a közösség tagjai között nem történik adóköteles szolgáltatásnyújtás a közös tulajdon fenntartása során közösen igénybevett víz-, villany-, szemétszállítás stb. szolgáltatások ellenértékének a tulajdonostársak közötti megosztása miatt még akkor sem, ha egyéb tevékenységére tekintettel a társasház áfa adóalannyá válik. Ezért, ez esetben a társasház (mint a tulajdonostársak közössége) számlát nem bocsáthat ki a tagok felé, mivel a közösen igénybevett, hasznosított szolgáltatást nem nyújthatja tovább a tagoknak, hiszen a tagok alkotják magát a tulajdonközösséget is.".
Ez esetben a közös költség valamint a közösen fizetett, de tulajdonosok között szétosztott közüzemi költségek természetesen elszámolhatók a cég költségei között. Az elszámolás bizonylata a befizetést illetve átutalást igazoló bizonylat vagy bankszámlakivonat. További dokumentum a Társasház közös költséget megállapító éves közgyűlésének jegyzőkönyve, valamint az egyéni fogyasztásokról szóló terhelési értesítő.

További információkat talál a következő dokumentumokban:
2006/64. sz. Adózási kérdés
24/2004. sz. Számviteli kérdés
96/1996. sz. Számviteli kérdés


Tulajdonosok és bérlők nyilvántartása
A Társasház SZMSZ-e szerint a Közös Képviselő köteles nyilvántartást vezetni a tulajdonosokról és bérlőkről. Ennek érdekében kérjük olvassák el ezt a felhívást, és eszerint legyenek szívesek eljárni. Űrlap letölthető: PDF fájlban, DOC fájlban, XLS fájlban.
Biztosítás
A ház az ingatlanra vonatkozóan közös biztosítással rendelkezik. Önnek csak az ingóságokra kell egyénileg biztosítást kötnie, és csak akkor ha akar ilyet.
A kötvény innen letölthető, amennyiben rendelkezik jelszóval.
Apró tudnivalók
 • A bejárati ajtót (valamint az E és F épületekben a folyosói ajtót) mindig csukják be maguk után hogy kívülről csak kulccsal illetve belépőkártyával lehessen bejönni. Idegeneket ne engedjenek be a házba. Mindezek a betörések megelőzését szolgálják.
 • Amennyiben nem lakik a lakásban, és télen a fűtést le akarja kapcsolni, akkor a fagymentesítéshez tekerje le a termosztátot, valamint a radiátorokat állítsa a "hópihe" jelzésre. Amennyiben akár távollétében bekapcsolva hagyja a fűtést, akkor is Önt terheli az elhasznált hőmennyiség díja, ha nem lakik senki a lakásban.
 • Apró javításra, szerelésre a gondnok segítségét is igénybe vehetik.
 • A liftek kizárólag személyszállításra használhatók. Ez jogszabályi rendelkezés, valamint az ilyen esetben történő elromlás nem garanciális esemény, illetve a garancia végleges elvesztésével járhat, a javítási költség mindenképpen a közös kasszát terheli.
  Szelektív hulladékgyűjtő
  A Nádorliget utcai FKF hulladékgyűjtő sziget megszűnt.
  Szelektív hulladékgyűjtésre a kukatárolókban elhelyezett színes fedelű edényekben van lehetőség:

  Nagyobb mennyiségű, illetve további fajtájú hulladékok ingyen leadhatók a XI. Bánk bán u. 8-10. alatti hulladékgyűjtő udvarban.
  A fentieken felül a következő hulladékokat veszik át:


  Környezetünk
  Bizonyára minden lakótársunk szeretne kellemes környezetben élni. Ezért fokozottan ügyeljenek arra, hogy ez így is maradhasson. Így például:
 • Szemetet, csomagolóanyagokat, különböző tárgyakat ne hagyjanak a folyosón. Tűzveszélyes, illetve ezzel elrekesztik a menekülő útvonalat. A takarítást akadályozzák a kirakott tárgyak.
 • Növényt elhelyezni csak a lakáson belül, illetve az erkélyen van lehetőség.
 • Csikkeket vagy más hulladékot, szemetet ne dobáljanak le a kertbe.
 • Kutyákat ne a kertbe vigyék piszkítani, a közelünkben vannak kutyafuttatásra is alkalmas területek
 • Tűzriasztót csak valódi veszélyhelyzetben használjanak, mert a tűzoltóság a felesleges kiszállásokat is kiszámlázza a Társasház felé